Greenfield Office, Eastern Ghats

This environment friendly project office of Greenfield Shelters is perched on the exotic location on the eastern ghats overlooking the enchanting valley view. Built with reused steel frames, silver oak wood, bamboo, stone, mud and thatch it is a structure built to capture the nature surrounding it.

A zero energy building which is off the grid, uses biogas based generator, wind power and solar power for all its requirements. The landscape incorporates big boulders of the site in its contours. The waterbody which penetrates the building and culminates in a vertical garden wall becomes the central feature. The Vertical garden itself is made of reused mineral water-bottles, stalked on metal frames and wrapped with geotextile. Organic vegetable garden, waterless toilets, mud-floor, bamboo floor, bamboo furniture and several other elements which exhibit strong commitment to ecological design principles.

The project shortlisted for IIA National Award for Excellence in Architecture, 2016.

Jury Comments: The Architect has made the design to be eco-sensitive in every aspect of the project.

Comments are closed.