Tag Archives: Eco-sensitive Design

Tropical Retreat Shevaroys

This Tropical Resort is designed in the Shevaroy Hills of Eastern Ghats. The site offers rich tropical flora and climate of the hill station. Design follows a balinese theme blended with modern tropical living. Exquisite detailing and fine space making are the underlying theme of this project. Seamless connect of indoor and outdoor spaces brings in symbiotic living with nature.

Wild Orchid Estates – Eco Community at Yercaud

The Wild Orchid Estates sits on a naturally beautiful, gently sloping terrain of Yercaud. Flanged by coffee estates and forest lands, this property is lush green and blessed with plenty of large trees and variety of plants. Wild Orchid Estates is planned in 75 acres of land. This is planned as a eco-community project with members owning estate acres along with holiday homes. The project is planned with all common facilities for passive and active recreation. Plantation crops of coffee and aromatic plants are preserved and enhanced. Landscape of the campus become the unifying and unique feature of the project, which attempts to exhibit the genius of the eastern ghats. The public areas are treated with such finesse giving an international and yet natural feel.

Luxury & Eco-friendly holiday villas of Wild Orchid were designed with minimum ecological footprint. The design incorporated a seamless blend between indoor and outdoor spaces. The buildings were designed in such a way that none of the trees were cut while setting them, the placement followed the contours. Spaces such as decks, patios, verandas and balconies connected the inside spaces with external courtyards and further with surrounding nature.

Read News

Watch Video

Prakriti Aawaas – Eco Community at Cochin

Prakriti Aawaas is an upcoming Eco Community villa project at Kakkanad, Cochin. Set in prime urban location, the masterplan carefully carves out an eco-sensitive project in the valley. Keeping the green-mosaic as the primary concept, the layout is developed with clusters of villas engulfed in the greenery. Ample yards around the villas allow organic vegetable gardens to be developed in the backside. The villas are set around a large central courtyard, which contains club and swimming pool.

Villa’s habitable spaces are designed around a courtyard. Simple and effective planning ensures minimum wastage of space. All rooms are provided with ample daylight and ventilation. Several features such as exposed brick walls, stone masonry, courtyard, terrace garden, organic vegetable garden, verandas, balconies, bay-windows etc aims at providing a lively experience.

For more details contact Prakriti Aawaas

Watch Video

C9 Event Centre, Kothamangalam

C9 Event Centre is a project set in 2 acres of land the midlands of Kerala. The project brief was to design an Event Centre, which has the flexibility to conduct events of different capacity.

Landscape immersion was the main concept around which the design was developed. A main hall with a 1000 seats capacity was designed with a stage and green rooms. The same hall could then be subdivided into smaller halls with cleverly hidden ceiling suspended acoustic partitions, generating smaller capacity halls of 300 seats, 200 seats and 100 seats.

All these halls open into a central courtyard. A pillared veranda cum foyer space around central courtyard becomes the arrival space, connecting, porch, entry, parking, dining and washrooms. The courtyard also becomes a space for outdoor events such as birthday parties and betrothals. Exquisite tropical garden fills the entire campus with flowers and plush greenery.

Watch Video

Club Orchid, Yercaud

Club Orchid is part of the Wild Orchid eco-friendly community project at Yercaud. The large vertical garden and roof garden features merges the club building with the surrounding hill-side landscape. The building is designed with minimum facade and maximum inside volume, an approach opposite to most conemporary concepts. The building’s aesthetics is given least visibility, while the interior spaces seamlessly connects with the valley in front, through large glazed walls, patios and semi-covered spaces.

The club consists of yoga hall, SPA, organic restaurant, home-theater, heritage echo-music room, library, infinity pool etc. Catering to the luxury holiday property of wild orchid, the club is designed with trendy eco-features. Rustic stone walls are built with inside-lit moon-quartz stones. The flooring varies from wood, natural stones, oxide finish etc. A building which is difficult to describe and a pleasure to experience.

Brooklyn Estates, Yercaud

This private guest house is designed in the picturesque Brooklyn coffee estates in Yercaud. The sloping topography and lush green estate demanded a minimalistic approach to design, where buildings are mere shelters. The challenge was to reduce the elements of design so that the building lose its character and give more importance to the surrounding landscape. Flat concrete slabs float above tiny metal columns. The inside and outside merge as large sliding windows connect them physically and visually. An attempt to design with nature to create spaces that are memorable landscapes.

 

Eco Resort, Yelagiri

Eco Resort Yelagiri is designed in the beautiful hill station of Yelagiri in Tamil Nadu. The theme of Architecture is derived from the local vernacular mud and stone architecture of the tribal settlements of Yelagiri. The site is an inward looking wooded estate, with a gently sloping terrain. Thick vegetation and slopes studded with rock boulders and outcrops are features of the site that are preserved while planning this resort.

Greenfield Office, Eastern Ghats

This environment friendly project office of Greenfield Shelters is perched on the exotic location on the eastern ghats overlooking the enchanting valley view. Built with reused steel frames, silver oak wood, bamboo, stone, mud and thatch it is a structure built to capture the nature surrounding it.

A zero energy building which is off the grid, uses biogas based generator, wind power and solar power for all its requirements. The landscape incorporates big boulders of the site in its contours. The waterbody which penetrates the building and culminates in a vertical garden wall becomes the central feature. The Vertical garden itself is made of reused mineral water-bottles, stalked on metal frames and wrapped with geotextile. Organic vegetable garden, waterless toilets, mud-floor, bamboo floor, bamboo furniture and several other elements which exhibit strong commitment to ecological design principles.

The project shortlisted for IIA National Award for Excellence in Architecture, 2016.

Jury Comments: The Architect has made the design to be eco-sensitive in every aspect of the project.

Ekantha Wellness Centre, Kodai Hills

This eco-sensitive wellness centre is designed as part of the Common Facilities for the upcoming Teakayen Estates eco-friendly community project in Kodaikanal. Idea Design developed the master plan for the luxury holiday project. The central part of the master plan is the Wellness Centre and Central Gardens. Every aspect of the design of wellness centre speaks of eco-sensitive and sustainable approach. Each of the eight wings of the lotus carries unique functional element of human wellness. Developed in the setting of one of the largest organic farms of peninsular India, organic Kitchen, yoga hall, meditation centre, naturopathic wellness, ayurvedic wellness and a wellness lecture hall etc become components of this centre.

Watch Animation

Watch Video

Mountain Shadows Resort Wayanad

Mountain Shadows Lake Resort is an eco-friendly resort layout designed in a scenic setting at Wayanad. The 50-key hospitality project is being developed based on cluster based planning, with each cluster being self sufficient with solar power, rainwater harvesting, biological waste treatment etc. The site planning is done with minimum disturbance to existing terrain. Approach to land planning and landscape design is such as to evoke indigenous landscape’s true spirit.

Watch Video

Kaniyandra House, Tiruvalla

Kaniyandra House is designed in a wooded acre in the biodiverse midlands of Kerala. The design language is derived for merging the living spaces to surrounding nature and materiality follows elements derived from nature. Clay bricks, granite stones, wooden elements, clay tiles, natural stone flooring etc. provide a distinctive eco sensitive approach to this project. The open plan allows the central living spaces to open to all four wooded yards of the house, while keeping a hierarchy of spaces from visual connection to semi covered verandas, enclosed courtyards and large wooden yards.

Nilgiri Biosphere Conservation Park, Anaikatty

Nilgiri Biosphere Conservation Park is a project by the Coimbatore Zoological Park Society. Originally conceived as a Zoological Park at the beginning of the park in 1992, the project, over the period has transformed into a biosphere conservation project.

The park located in Anaikatty at the foothills of the Western Ghats is planned to exhibit various ecological zones of the Nilgiri Biosphere. First step of this was achieved through the identification of various biological zones such as evergreen, moist – deciduous, dry deciduous, thorn forest etc and planted in ecologically suitable location within the park. Interestingly, over the period of 15 years the ground water of this area has increased, and PH value of the soil, which was alkaline has come back close to neutral. Idea Design Team has been working on this project in association with renowned zoo and botanical garden designer, Ar. David Hancocks of Australia on conceptual stages of design and renowned zoo personality, Ms. Sally Walker of USA on technical aspects of setting up this nature park and later went on to prepare the detailed master plan document for the project which is being implemented in phases.

Sembra Valley, Kodaikanal

Sembra Valley is an eco-sensitive development in the rare folds of the true nature of Kodai Hills far away from human habitation. A place is created, submerged and surrounded by nature, where an ecological garden becomes the canvas and eco-sensitive architecture plays out as eco-lodges, eco-topos and eco-forums. An organic vegetable farm becomes part of the planned facility, which promises ultimate naturopathic experience.

 

Saraswathy Vidyaniketan, Thichur

Saraswathy Vidyaniketan is one of the leading CBSE school of central Kerala. The current master plan and proposal for School’s Main Block, Auditorium and Sports Facilities aim at taking the school to greater heights in academics and sports. An eco-friendly approach to site planning and master plan is conceived to utilize the gently sloping terrain to the advantage of locating structures and sports fields.The blocks radiating from a central courtyard provide privacy, noise reduction and result in increased ventilation and day-light. Framed structure with exposed hollow blocks is part of the eco-sensitive approach to building design. While it is helpful in heat insulation, the load of the structure is brought down thus saving on structural cost. Plastering is completely avoided to further reduce cost. An elegant approach to landscape for the foreground and courtyards and an eco-friendly landscape approach to the rest of the campus is devised.